Divně zní a divně chutná: topinambur

Přes jisté estetické i fonetické výhrady stojí za to tuhle drobnou slunečnici, jíž se květem snad trochu podobá,  zkusit. Do Evropy přišla ze Severní Ameriky a na sklonku sedmnáctého století dokonce soupeřila o naši přízeň se zemáky. Proč hlízám rostliny Helianthus tuberosus říkali slunečnicový (nebo také jeruzalémský) artyčok je nicméně záhadné, protože pěstební podmínky se liší a sama zelenina rozhodně artyčoku příbuzně nevypadá ani nechutná. Případnější není tedy ani  její další lidový název – totiž „židovské brambory“.

(2012)  ***  Nasládlé hlízy chuťově někomu připomínají chřest, což je celkem uznávaná lahůdka. Jsou ovšem lidé, kteří by je právě pro neobvyklou sladkost prostě nevzali do úst. Význam ovšem má tato rostlina značný pro diabetiky, protože hojně obsahuje polysacharid inulín.

V zelené lékárně

V bramborách je škrob, v topinamburech shora zmíněný inulin – směs polysacharidů, k jejichž spotřebě nemusí tělo inzulín vyrábět. Čili pojídači dotyčných hlíz si snižují hladinu krevního cukru. Dále si ještě čistí střeva a odvodňují organismus, takže se jim uleví při otocích a revmatismu. Topinambury dále snižují krevní tlak a cholesterol, regulují menstruaci, zmírňují těhotenské křeče a mají i protiastmatické účinky. Nikoliv pro chuť, která jak už řečeno nepřesvědčí každého, ale vzhledem k jen nepatrnému obsahu tuků jsou tak zvané židovské brambory vhodné pro příznivce dietních jídelníčků. Nabídnou nám i vitamíny A, B, C, D a H, esenciální aminokyseliny a železo, draslík, hořčík, vápník, křemík, mangan, zinek i fosfor.

Na zahrádce

Jako rostlina jsou topinambury skromné, vyrostou prakticky všude. Někdo je dává k plotu, protože zde mohou vytvořit bezmála třímetrovou clonu. Hlízy na jaře vysazujeme do hloubky asi deset až patnáct centimetrů nejméně na píď od sebe. Nevadí jim stín a nevymrzají. Topinambury kvetou sytě žlutě. Potřebují ovšem oporu – stačí dva dráty mezi kůly. V zimě nať odumírá a z hlíz, které jsme nechali v zemi kde neshnijí ani nevymrznou, rostlina na jaře znovu obrazí. To má velkou výhodu, protože si ze záhonu kdykoliv odhrábnete právě tolik, kolik zrovna potřebujete a zjara tak máte čerstvou zeleninu dřív, než dozrají první ředkvičky. Z jedné rostliny získáme asi kilogram hlíz.

V kuchyni

Oproti bramborám můžeme topinambury jíst i syrové. Lidé s fantazií tvrdí, že jejich příchuť je oříšková. Hlízy můžeme syrové strouhat do zeleninových salátů nebo vařit, dusit, smažit i zapékat, prostě cokoliv, jen je hned po oškrabání namočíme do okyselené vody (stačí lžička octa), protože jinak nevábně zčernají. Ve světě se tyto hlízy těší pozornosti nejen lidí nemocných: nepatří sice přímo ke kulinárním ozdobám stolu, nicméně politováníhodný osud okopaniny, kterou u nás na vsi často krmíme králíky, nesdílejí.

Jídlo začneme polévkou

Hrníčkové recepty připravujeme rádi, protože nic nemusíme vážit či jinak odměřovat. Na polévku si připravíme šest hrnků slabšího drůbežího či hovězího vývaru (ale dobře vystačíme i s masoxem). Až se bude, vařit přidáme půl hrnku nadrobno nakrájené cibule a tři hrnky na tenké plátky nakrájených oškrábaných topinamburů. Čtvrt hodiny to vše vaříme, přidáme dva šálky smetany a necháme překulit a podle vlastního jazyka osolíme, opepříme a ozdobíme pažitkou. Polévku můžeme podávat studenou nebo teplou.

Přílohy etc.

Osolené topinambury jako přílohu můžeme podusit na másle. Coby samostatné jídlo je ale připravíme zapečené. Podušenou směs z půl kila hlíz na másle prolisujeme, spojíme žloutkem rozkvedlaném v mléce a osolíme. Směs vložíme do vymazané zapékací misky, zasypeme asi pěti deky strouhaného eidamu a krátce dáme na gril do trouby. Nebo z půl kila očištěných a nastrouhaných hlíz, dvou vajec, čtyř stroužků česneku a polohrubé mouky dodané do polotekuté hustoty připravíme těsto na topinamburák. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Sběračkou lijeme na rozpálený olej či sádlo a z obou stran smažíme do růžova.

Saláty

Topinambur je vděčný „materiál“ také k přípravě salátů: ze dvou hlíz nahrubo nastrouhaných, dvou hrstí opraných listů pampelišky nakrájených na nudličky, misky naklíčené slunečnice promícháme osvěžující jarní salát. Ochutíme ho solí (můžeme ji utřít se stroužkem česneku), pepřem a trochou olivového oleje. Místo oleje ale zkuste příště dát trochu zakysané smetany… A tohle je berlínský salát na teplo: vezmou se tři hrnky topinamburů, půl hrnku nakrájené cibulky, čtvrt šálku estragonového octa, čtyři pořádné plátky slaniny, lžička soli, cukru a půl lžičky pepře. Na špeku osmahneme cibulku, přidáme nakrájené vařené hlízy, promícháme, ochutíme a zalijeme octem. Je to originální k pečenému masu.

A na zdraví!

Když si nakonec štrngneme topinamburem na zdraví, bude to doslova: šťáva se užívá při redukční dietě, zbavuje chuti na sladké a představuje bombu z alkalických minerálů a inulinu. Z tří kilo očištěných hlíz vymačkáme šťávu, smícháme ji se šťávou z karotky a cucáme zvolna brčkem a dlouho válíme po jazyku.