Bolesti žaludku čili Zlý pes

Že když se řekne „ten na něj ale má žáhu“ není pro dotyčného nic dobrého ví každý, koho někdy žáha pálila. Žáha prostě žahá. My se této nepříjemné poruchy v trávicím ústrojí dopracujeme na první pohled vcelku příjemným hodováním věcí dobrých, leč těžkých nebo ostrých či sladkých. Často proto nejrůznější potíže trávení patří k doznívání rodinných oslav, masopustů i svátků, jako jsou Vánoce a Nový rok. Žaludek trpí. Vyhnout se tomu lze klášterní střídmostí a nápor potíží zjemnit například bylinkami.

(2014) *** Nejlepší by samozřejmě bylo si žaludek nezprasit. A nedopadnout tím pádem jako zlý pes z roztomilého vyprávění Josefa Čapka o tom, jak si pejsek a kočička upatlali dort a zlý pes jim ho nekompromisně sežral. Pravda je, že na krátkodobou rozkoš je v podstatě lékem jen dlouhodobá dieta a odříkání. To se týká potíží z jídla i pití.

Na kočku

Vedle trýznivých opatřením jako za hladomoru můžeme připravit jídla, která náš žaludek na stravovací šoky (v uvedených případech především alkoholovou smršť) do jisté míry vypolštářuje. Klasiku v tomto případě představuje polévka česnečka čili ukrop (ZDE) a hlavní jídlo v podobě nepřekonatelného kolena se zelím (ZDE). Protikocovinový účinek také tomu, kdo má zahrádku, nabízí artyčok, z něhož lžičku drcených listů zalijeme čtvrt litrem vařící vody a dvacet minut necháme odstát. Pak scedíme a pijeme dvakrát denně.

Až se žáha zeptá, co jsi dělal v létě

V létě máme ovšem méně příležitostí si břicho pokazit. Trávicí ústrojí zatěžuje hlavně přemíra tuků z masitých pokrmů, smaženého a také svátečního pečiva a cukroví, takže žaludeční problémy nás potkávají především v podzimních a zimních měsících. Protože zabíjačkové hody v rozkvetlém sadu jsou méně pravděpodobné, mohou se na pro žaludek náročnější časy připravit pěstitelé a sběrači. Bylinky totiž trávení mohou hodně pomoci.

Známý heřmánek a neznámý smil a slanobýl

Na překyselení žaludku jež jde s pálením žáhy ruku v ruce pomáhá univerzální heřmánek lékařský (Matricaria recutita), který v zažívacím traktu působí silně protizánětlivě. Také vám odvětrá střeva a konejší rozhoupaný žaludek. Lžíci sušených květů zalijte hrnkem vroucí vody, louhujte čtvrt hodinky a pijte ráno, v poledne a večer. Slinivku a ledviny zase pročistí smil písečný (Helichrysum arenarium). Roste na kamení a písku a sbírají se ještě nerozevřená žlutá květenství. Proč jen jí asi Rusové říkají „bylina nesmrtelnosti“? Stačí jednu čajovou lžičku spařit čtvrt litrem vody a nechat dvacet minut být. Při pití vás možná zaskočí zjištění, že život může být opravdu hořký! Další méně známou bylinkou je slanobýl chlumní (Salsola collina), který upraví nadměrný cholesterol a srovná hladinu cukru v krvi. Nálev připravíme stejně jako ze smilu, ale pít ho budeme třikrát denně během jídla.

Chraňte svá játra

Neradostná situace – žáha vás pálí v jícnu, břicho bolí a střeva jsou těžká. Mezi tvrdými játry byste mohli louskat ořechy. A na játrech přitom zatraceně záleží. Ony totiž musí zpracovat všechno, co jste snědli a vypili a vychytat z toho jedy, zpracovat tuky a rozštěpit cukry. Na to potřebují vyrobit v odpovídajícím množství a kvalitě nezbytnou žluč. Péči o játra se v NH věnujeme v několika textech (ZDE). Koukněte se na ně! Z bylinek játrům pomáhají i andělika, bedrník, benedikt lékařský, kmín, kuklík, zeměžluč a čekanka, hned zjara smetánka. Z té si můžeme dát asi decku nálevu vždy před jídlem pro zvětšení tvorby žluči. Nápoj vznikne z dvacet minut louhované směsi dvaceti gramů kořene smetánky, deseti nati řepíku a čtyřiceti máty, která tomu dodá celkem přijatelnou chuť.