Šalvěj – šamanská rostlina

Šalvěj lékařská, foto med

 Vedle filmových čarodějů bylinu ctí i léčitelé, kuchaři a skuteční šamani, protože kouř z ní může působit omamně. Do stejného rodu se řadí přes sedm set druhů rostlin. Šalvěj luční roste na suchých loukách, pastvinách, kamenitých stráních i železničních náspech. Pokud ji ale budete chtít pěstovat,  neznamená to ale, že by jí víc nesvědčily půdy bohaté na živiny.

Bylinky a král

Šalvěj levandulolistá, foto med

Šalvěj znali a užívali už Číňané a o její užitečnosti nepochybovaly ani hlavy pomazané. Císař Karel Veliký (ale podle některých až jeho syn Ludvík Pobožný) ji zahrnul do „Nařízení o dvorcích císařských“. V němž vyjmenovány plodiny, které bylo třeba na panovníkových majetcích pěstovat. Šalvěji se dařilo i v klášterech. Monotónní prozpěvování modliteb se v rajských zahradách se mísilo s bzukotem včel. Ty tento stálezelený, od května do července kvetoucí polokeř mimořádně láká. Na zahrádce šalvěj uvítá chráněné slunné stanoviště s kyprou a propustnou půdou. Těžkou půdu vylehčíme pískem či drobným štěrkem. Nikdy ale nepřidáváme rašelinu, protože šalvěj nerada kyselou půdu. Hnojíme kompostem a víceleté kultury na podzim draslíkem a fosforem a v předjaří dusíkatými hnojivy. Po „zmrzlých“ sázíme řízky či odnože ve sponu 40×60 cm. Konce výhonů zaštipujeme, aby se keřík rozkošatil. Na stanovišti může být i deset let, ale po pěti letech zpravidla výsadbu obnovíme, za moc už nestojí.

Sklízíme šalvěj pro zelenou lékárnu

Šalvěj muškátová, foto med

Čerstvé listí trháme kdykoliv, ale nejvíc éterických olejů se v nich soustřeďuje v teplých slunných dnech v poledne. Pokud chceme sklidit celou nať, dvakrát ročně ji seřízneme asi deset centimetrů nad zemí a pak sušíme pomalu ve stínu. Dokonale usušené listy a stonky se lehce drolí. Nebo ji nadrobno nasekáme a ve vodě zmrazíme, naložíme do oleje, konzervujeme v octu a prý i kandujeme cukrem. To, že se říkalo, že komu šalvěj na zahrádce roste, ten nezemře, svědčí o mimořádné víře v její léčivé schopnosti.

Obsahové látky a co šalvěj léčí

Šalvěj hispánská, foto med

Obsahuje totiž až tři procenta silice (thujon, salviol, cineol, kafr, borneol a další). Dále třísloviny, flavonoidy, rozmarýnovou kyselinu a hořčiny. Z těch karnasol působí antibakteriálně. Kdo nemá rád chemii, uvítá praktickou stránku věci. Šalvěj nám jako lék pomáhá při zažívacích potížích, křečích, chvění končetin, onemocnění míchy, žláz, jater, nadýmání i průjmech. Po zimě slouží detoxikaci, šalvějí pročišťujeme organismus a bojujeme proti jarnímu únavovému syndromu. Jako obklad nebo mast používáme při cukrovce, srdeční slabosti a migréně. Mast z ní i jen rozdrcené listy jsou dobré na hmyzí kousnutí. Umělé antiperspiranty fungují tam, kde je použijeme, ale ne třeba na tváři, krku na zádech, čaj z šalvěje působí celkově. To proto, že snižuje i pocení nervového původu. S šalvějí bělíme zuby (už ve středověku prý její větvičky sloužily dámám a zženštilým krasoduchům jako zubní kartáčky). Odvarem čistíme pleť od proklínaných pupínků a také se odstraňujeme z vlasů protivné lupy.

Šalvěj v kuchyni 

Šalvěj lékařská, foto med

Listy šalvěje jsou nepochybně dobré, protože si na nich pochutnávají i housenky, ostatně jediný vážnější škůdce rostliny. Použijeme je i my. Už dva čerstvé rozdrcené listy šalvěje na porci kouzelně promění porci nádivky a nebo tučného masitého jídla. Mimo sezonu ji přidáváme samozřejmě i sušenou také do klobás a k rybám, do omáček. Zajímavě se chuťově snoubí i s mléčnými výrobky. Vyzkoušejte ji do nakládaných sýrů nebo jako šalvějové máslo, případně do horkého mléka. Její samotné listy se dají obalovat v těstíčku a smažit jako květy černého bezu nebo akátu. Proti únavě se používá tzv. šalvějové víno. To 75 gramů drcených čerstvých listů vložíme do láhve suchého červeného vína. Dobře  uzavřeme a necháme při pokojové teplotě dva týdny. Pak víno přecedíme do jiné nádoby z tmavého skla a každý den pijeme před jídlem štamprličku. Tak na zdraví!

Šalvěj jako magická kytka

Šalvěj stříbřitá, foto med

Původně zelenou barvu šalvěje překrývá hustý porost jemných chloupků, které způsobují její rozmyté obrysy a trochu tajuplné stříbrošedé zabarvení. Možná i proto patří k bylinám, v nichž si libují  šamani opravdoví i jejich samorostlí následovníci při vykuřovacích praktikách, rituálech, meditacích a astrálním cestování. Ať už ji ale používáme jako lék anebo v kuchyni, buďme opatrní. Protože ve vyšších dávkách je thujan v ní obsažený jedovatý a předávkování může vyvolat halucinace.

Šalvěji za oknem mohou v truhlíku dělat společnost levandule, mateřídouška a tymián. Všechny tyto bylinky totiž snesou plné slunce a nevadí jim ani občasný přísušek. Původní forma je plně mrazuvzdorná, barevné variace jsou ale choulostivější. Na záhonu šalvěj v zimě přikrýváme chvojím, v květináči ji umístíme mezi okna nebo do chladnější světlé místnosti. Víc se ale vyplatí ji v truhlíku každoročně vyměňovat, protože jí rozrůstající se omezený kořenový systém nesvědčí.