Ještě pořád ta zatracená vajíčka

batikovaná vejce

Milujeme je všichni, a obzvlášť surrealisté (čehož zářným příkladem je Salvador Dalí), ale nejspíš je nemají rádi ve Velvarech. Tamější slovutné měšťany totiž zvěčnil profesor Jirásek ve Starých pověstech českých jako poplety. Jejich dodávka vajec na stavbu pražského kamenného mostu dojela po klikatých cestách plných výmolů neporušená. Ale ta na tvrdo uvařená zatracená  vajíčka se do malty nehodila. Zedníci a kameníci pak jistě měli nějaký čas poněkud jednotvárný jídelníček. S obdobným problémem se musíme vypořádat, byla-li naše velikonoční koleda bohatá a nebo jsme naopak počet příchozích koledníků poněkud přecenili.

 (2011 ) ***  Výčet receptů na vaječná jídla je téměř nekonečný. Platí to i jejich polotovarové podobě. Tak vám z nich nabízíme tři, které vás časově nezatíží a po velikonočním obžerství nabídnou jazyku přece jen trochu jinou chuť. Tak se, děti husitů, v duchu neohrožených tradic, ani velikonočních vajec nebojte a na množství nehleďte!

Plněná vejce

Plněná vejce jsou proklatě jednoduchá věc a následující řádky vlastně nepředstavují v pravém slova smyslu recept, jako spíš inspiromat pro široký vějíř možných variací. Hodí se vždycky, při oslavách a párty a potěší návštěvy i třeba o Vánocích či na silvestra. Oloupaná vejce natvrdo, čili ta zatracená vajíčka jež nám po koledě zbyla, podélně rozpůlíme, vybereme žloutky a ty pak utřeme s dalšími ingrediencemi. A těch stačí opravdu málo: základem je buď máslo či lžíce hořčice (francouzský styl), nebo lžíce majonézy, lze použít i smetanu, pepř a sůl. Pokud použijeme pár kapek oleje, měl by být chuťově spíš neutrální, tedy nikoliv olivový. Třený základ dále ochutíme některou z dalších ingrediencí.  Třeba utřenou Nivou, sardelovou pastou či strouhaným křenem. Švédská varianta je s drceným lososem. Obzvlášť jedovatě vypadá ta s trochou zelené japonské pasty Wasabi. Můžeme tak vytvořit chuťově velmi rozmanité talíře vystlané listy hlávkového salátu na nichž trůní bílky plněné směsí. Pár kuliček kaviáru na tom také vypadá skvěle. K plnění použijeme lžíci a nebo tvořítko na šlehačku, což sice ve výsledku dá skvělý výsledek, ale dost chutné náplně se tím zbytečně vypatlá.

Vajíčkový salát nebo pomazánka

Další způsob jak se s kraslicovou smrští vypořádat nastudeno je proměnit ji ve vajíčkovou pomazánku. K strašením se cholesterolem pro tentokrát buďte hluší. Po Velikonocích to je už ostatně stejně jedno! Vajíčka nakrájejte na kostičky, nastrouhejte, nebo rozhňahňejte (strašné leč výstižné slovo) vidličkou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a promíchejete s majonézou, pepřem a solí. To, co vznikne, není nijak pěkné na pohled, ale je to výtečné především na toustech z pečiva či bílého chleba. Jinou variantou téhož, a to poživatelnou samostatně a nebo jako příloha, je vajíčkový salát, k jehož namíchání je základní poměr jednoduchý: kolik vajec, tolik brambor, polovina množství kyselých okurek, vařená a na kostky nakrájená mrkev a celer, trochu nasekané kudrnky a také nezapomeneme na cibuli. Osolíme, okořeníme tymiánem, dochutíme lžičkou plnotučné hořčice a promícháme s pár lžícemi dobrého oleje, v tomto případě olej olivový nemůže být na škodu.

Francouzské brambory

Pokud vás v noci na velikonoční pondělek děsí sny, že se z nezbytí cpete vejci jako frajer Luke ze stejnojmenného filmu, a dokonce vám ze svátečního hodování zbylo něco uzeného (ale použít se dá i na kostky nakrájený točeňák) přináší Naše hobby vaječný recept o třetice. To uvaříte šest brambor, oloupete je a nakrájíte na plátky. Pokladete jimi dno vymaštěného pekáčku a na ně navršíte nakrájená ta zatracená vajíčka promíchaná se sterilovaným hráškem a zbytky masa. Jakéhokoliv – hodí se uzené, vařené, pečené, vepřové, hovězí, skopové i z drůbeže, ale též salám nebo pokrájené buřty. Přidáme pepř a sůl. Následují další brambory. Urovnáte další vrstvu z vařených vajec, masa a hrášku a všechno zakryjete vrstvičkou z brambor. Dáte zapéct do trouby a až začne obsah růžovět, zalijete v troše mléka s rozkverlanými syrovými vejci a strouhaným eidamem.