Tymián a jak voní Provence

tymián

Velmi barvitě popisuje prosluněná skaliska rodného kraje francouzský spisovatel Marcel Pagnol v knize “Jak voní tymián“. Když se tato nenápadná, ale velmi intenzivně aromatická bylina rozvoní v kuchyni a nám se začnou sbíhat sliny, jako by zde s námi ti čtyři seděli. Kdo? Nápadně Gerardovi Depardieu podobný hrbáč, starý Caesar Soubeyran (Yves Montand), nešťastný Daniel Aureol jako Kohoutek Ugolin i pěkná pastýřka koz z filmů “Jean od Florety” a “Manon od pramene” podle další výtečné Pagnolovy knihy “Živá voda“. Netřeba v té chvíli pochybovat o tom, že i umění prochází žaludkem.

Podle odrůdy je tenhle až na pronikavou vůni celkem nenápadný keřík tymiánu (Thymus vulgaris) až čtyřicet centimetrů vysoký. Stonky má čtyřhranné postupně dřevnatějíc a voňavé čárkovité šedozelené lístky jsou na rubu plstnaté. Od května se může rozzářit nachovými, ale i bílými kvítky. Pokud má opravdu správně vonět, potřebuje růst na plném slunci. Pochází sice ze Středomoří, ale dnes roste ve všech teplých oblastech světa.

Miluje slunce

Na zahradě můžeme tymián využít i jako součást její architektury, protože se dobře uplatní na prosluněných svazích a terasách, kde bude bránit splavování půdy a erozi. Pokud půjde o odrůdu dobře vzdorující naší zimě, vydrží takový voňavý porost na místě až deset let. Půda by měla mít dostatečnou zásobu vápníku (proto se mu tak daří na bílých skalách a zdivočel i na Pálavě). Neporoste nám na místech přemokřených a na půdách kyselých. Je skromný – přilepšovat mu třeba koňským hnojem by ho nejspíš zabilo. Za Cererit nebo Kristalon však bude vděčný. Po přílišných porcích dusíku sice víc poroste, ale méně bude aromatický: je to zvláštní, ale aby se rozvoněl, potřebuje prostě špetičku nuzovat.

Výsadba a sběr

Pro včasnou sklizeň tymián vyséváme v uzavřených podmínkách  (pařeniště, skleník, v bytě) od poloviny února, jinak o měsíc později pro výsadbu v polovině května na záhony. Můžeme ho také vysévat začátkem dubna přímo na záhon, ale protože vzchází pomalu, budeme mít fůru práce s pletím. Obvyklejší asi je tymián množit z nařezaných řízků dlouhých pět až sedm centimetrů, vzdálenost keříků má být 30 x 20 centimetrů. Před výsadbou se vyplatí pozemek pořádně vyčistit od pýru pcháče a dalších vytrvalých plevelů, s nimiž bychom později těžko válčili. Se škůdci nemívá tymián problémy. Nať sbíráme těsně před květem a sušíme ji rychle, ale ve stínu, z pěti hrstí zelené vůně získáme usušenou tak jednu. Ze záhonu čerstvý tymián střiháme asi do poloviny září, aby rostlina dobře vyzrála a připravila se na zimu.

Má tymián co říct magii?

Pojmenování byliny má kořen ve slově „thumon“, což v překladu znamená „odvahu“ a svědčí o tom, že by její působení mělo posilovat naši vůli. Zda vůně či chuť, známo není. Dynamická energie tymiánu by nám měla pomáhat zmáhat splín čili melancholickou trudomyslnost, nerozhodnost a snad i strach. V umírněném množství poslouží i ve vykuřovadlech, také v aromalampách můžeme použít éterický olej jehož největším producentem je Španělsko. Thymol, který obsahuje, by v silnější koncentraci neměl přijít do styku s pokožkou, může být totiž za určitých okolností i jedovatý. Pod polštářem odhání snítky tymiánu tíživé noční můry a pokud byste si přáli spatřit víly, nezbude vám, než nosit ho stále při sobě.

Já jsem se vrátil…

Čím je chutí, vůní i dobrým vlivem na trávení tučnějšímu vepřovému nebo skopci majoránka, tím je hovězímu, jehněti a veškeré zvěři pernaté včetně kuřat tymián. Bílé maso ryb je s ním také skvělé, zvláště připravené ke grilování. Uplatní se i v polévkách, zeleninových salátech a pečených bramborách. Snad každý, kdo jen přičichl k vaření, poznal jeho specifickou chuť i vůni zejména z české kuchyně našich babiček. Protože však chutě a vůně podléhají do značné míry vrtkavým módním trendům (a co v tomto světě ne?), na čas ustoupil do pozadí. Jest však v pravém smyslu toho slova evergreen – tedy stálezelený, takže zaujímá opět náležející mu místo. Zda čaj z jeho natě používaný při zažívacích potížích dospělých i dětí patří víc do vaření, a nebo do kapitoly o léčivých účincích tymiánu, je na vás.

Posiluje obranyschopnost organismu

Tymián působí antibakteriálně, protivirově a protiplísňově. Pomáhá při křečích a nadýmání, pro lepší pocení se užívá ve směsi s mateřídouškou a třapatkou nachovou, usnadňuje vykašlávání při nachlazení, tlumí svalové bolesti, zlepšuje zajizvení a mírní zánětlivé otoky, osvědčuje se i jako repelent. Na dětský černý kašel platí nať tymiánu s arnikou a diviznou. Ale pozor: tymiánu by se měly vyhnout těhotné ženy a kojící matky, také může být v neskromné míře nebezpečný při slabém srdci a těžkých chorobách jater a ledvin.

Tymián pro krásu

Chcete-li být krásní a zdraví po celý rok, po Silvestru se vykoupejte v lázni s odvarem tymiánu a majoránky, která smyje všechna trápení a neduhy uplynulého roku. V péči o tělo ovšem nejen v tak striktně určeném datu můžete využít koupelových a masážních olejů. Tymián pomáhá i na mastnou pleť a proklínané pupínky.

Zahrádka za oknem

Chceme-li pěstovat tymián v truhlíku, časnější výsev je možný, avšak musíme zajistit dostatek slunce. Rostliny pak jde udržet do pozdního podzimu a přezimovat v zimní zahradě při občasné zálivce a teplotách mezi 12 až 16 stupni. Kdo vaří, jistě nám potvrdí, že v kuchyni není nad bylinky čerstvé. Proto sklízet tymián v tomto období musíme s mírou, spíš lístky jen oďobávat, abychom rostlinu příliš neoslabovali.