Práce na zahradě – červenec

Radost a uspokojení přináší nám nadšeným zahrádkářům odpočinek mezi kvetoucími rostlinami, pohled na bujně rostoucí zeleninu a chuť zralého ovoce, o které jsme se postarali vlastníma rukama: je to prostě paráda!  Snadno v takových chvílích zapomeneme na jarní plahočení a bolavá záda. Pořád nic a najednou máme plný stůl… 

(2011) – Dozrálé plody i byliny sklízíme nejlépe v dopoledních hodinách (což se ostatně týká i stříhání většiny kytek do vázy), aby zůstaly co nejdéle čerstvé.

Co sklízíme

  • Červenec je v tomto ohledu vůči nám štědrý: nabízí  třešně a višně, rybíz, angrešt, jostu, jahody.
  • V druhé polovině měsíce dozrávají meruňky, broskve a první letní jablka a hrušky.
  • Po sklizni volají i různé druhy košťálovin, listových zelenin, rajčata a papriky.
  • Sklízíme také česnek a cibuli – zralost u česneku paličáku poznáme podle narovnávajících se palic a u cibule podle zasychající natě.

Stromy a keře

  • Ovocné stromy a keře potřebují pár týdnů před sklizní dostatek vody.
  • Seřežeme odplozené výhony malin a zkontrolujeme nové výhony, zda nejsou napadené chorobami a škůdci.
  • Odstraňujeme nahnilé nebo hmyzem poškozené ovoce, které by mohlo být zdrojem infekce sousedních vyvíjejících se plodů.
  • Po sklizni prořezáváme peckoviny.

Okrasná zahrada

  • Pro zachování co nejdelšího období kvetení odstraňujeme odkvetlé a zavadající květy – nevypadají dobře a navíc mohou být zdrojem rozšiřujících se houbových chorob.
  • Pro podzimní výsadbu vyséváme dvouletky.
  • Stříkáme růže a pivoňky hlavně proti mšicím a padlí.
  • Pravidelně sečeme trávník a hned poté zavlažujeme.
  • Sbíráme semena odkvetlých letniček pro použití v dalším roce.
  • Přihnojíme růže některým z plných hnojiv.
  • Tvarujeme okrasné dřeviny s dostatečně velkými výhony.
  • Seřezáváme živý plot – to ale jen v případě, že období sucha netrvá moc dlouho.
  • Vyvazujeme květiny k oporám.

Užitková zahrada

  • Volné záhony co nejdříve osadíme nebo je využijeme na zelené hnojení.
  • Přihnojujeme křen, reveň a chřest.
  • Vyséváme pekingské zelí a další druhy pro podzimní kulturu nebo k přezimování.
  • Vysazujeme rané odrůdy košťálovin, které budeme sklízet počátkem podzimu.
  • Průběžně plejeme, vyvazujeme a vyštipujeme rajčata.
  • Okurky a rajčata zavlažujeme zespodu, nejlépe kapkovou závlahou, abychom se vyhnuli plísňových chorobám.
  • Rostlinný odpad kompostujeme. Posečenou trávu doplňujeme hrubšími komponenty, například rozsekanými větvičkami.