Libeček – dobrý do bot i do polévky

koření do polévky chutnající po maggi - to je libeček
Libeček lékařský, foto med

Byť se honosí půvabným českým jménem, je cizinec. Libeček je latinsky Levisticum officinale, nicméně původně zněl Ligusticum, čili pocházející z Ligurského pohoří v Itálii. V středověké němčině si latinské pojmenování přeměnili na lubisteck, a my konečně na libeček. Naši předkové v německém pojmenování našli něco ze slov jim přívětivých jako ljubit, libý, nebo třeba políbek… A ani se není co divit: o sexuálně povzbudivých účincích libečku prý totiž nelze pochybovat, takže jméno bylo na světě. Je to přitom divné – aromatické listy libečku chutnají jako maggi, a o tom, že by zrovna maggi bylo afrodisiakem pranic nám není povědomé.

Možná svým způsobem tak ale libeček funguje, protože proč by jinak esenci z libečku voňavkáři používali do parfémů? Ani podle slovutných starých bylinářů to také není jen tak nějaká kytka: „Kořenové i semena užiteční jsou proti hadovému a jedovatých živočichů uštknutí a zkousání,“ tvrdí. A konstatují i užitek, který měli už předkové z libečku v kuchyni. „Též se tam užívá místo pepře.“

Na zahradě ho nepřehlédneme

Rostlinné maggi libeček, foto med

Tato původně (ještě než k nám dorazila ze Středomoří) perská vytrvalá rostlina může dorůst až do dvou metrů. Její dužnatý podzemní oddenek s bohatými hojně větvenými kořeny je podobně jako listy silně aromatický. Rýhované lodyhy možná někomu připomenou řapíkatý celer – a  bodejť by ne, vždyť jsou vzdálení příbuzní. Rostlina kvete od července do září, ale nažloutlý květ nepředstavuje opravdu nic reprezentativního.

 Pěstování

Kvetoucí libeček, foto med

Není náročný, ale tak úplně sám neporoste. Libeček vypěstujeme z čerstvých semen, ale protože pravděpodobně pro běžnou potřebu nebudeme potřebovat víc, než jednu rostlinu, bude jednodušší koupit si na jaře sazenici a vysadit ji hned jak bude půda aspoň trochu prohřátá a na povrchu oschlá. Také můžeme použít kořenový řízek. Libeček by vzhledem ke své mohutnosti kolem sebe měl mít dost místa. Rostlina v našich podmínkách bez problémů přezimuje, ale zdivočí jen zřídka. Po příchodu mrazíků odumře nadzemní část a přežívá jen kořen. Na jaře proto zaschlé části u země seřízneme, pozor ale dáme na přezimující srdíčko. A nezapomeneme hned z jara libeček řádně pohnojit. Když má taky dost vláhy, roste dobře.

Nejlepší je čerstvý, ale co v zimě?

Sušený a drcený libeček, foto med

Využijeme z něj kořeny, ale také listy s drobnějšími stonky i plody, oddenek ale jen ze starších rostlin. Ten bezprostředně po vyrytí omyjeme, rozřežeme a dáme sušit. Nejlepší je samozřejmě čerstvý. Všechno vysušené z libečku – tedy i listy – rádo přijímá vzdušnou vlhkost a tak musíme drogu dobře uzavřít, nejlíp do šroubovací sklenice. Semena sbíráme ne zcela zralá, dřív, než začnou vypadávat, a necháme je dojít volně rozprostřená. Nejlepší listy k sušení jsou z přelomu června a července, jakož i ty, jež chceme za čerstva nasekat a s trochou vody zamrazit na kostky zimu.

V kuchyni i s recepty

Při vaření použijeme výhonky a listy, které dodávají pokrmům typickou vůni a chuť. Nechceme–li semena, odstraníme z rostliny květní stonky, aby se zbytečně nevysilovala. Svěží lístky přidáváme především do polévek, salátových zálivek, ale také do omáček. Zajímavou chuť dodá nádivce do kuřete. Čtyřiceti procentní líh nebo vodka, v níž byla měsíc macerována semena, je bezchybná na kocovinu. Po scezení do tmavé lahve podle chuti lék oslaďte medem. Většina z nás přijala libeček za svůj v polévce. Ale nezaměnitelnou chuť dá nasekaný nadrobno a před smažením zamíchaný do karbanátku. Jeho aroma se dobře snoubí s tvarohem, sýry či s vajíčkovou pomazánkou. A úplně k nezaplacení je libeček v období hnusných brambor (další recepty na to, co s erteplemi v tomto kritickém období najdete ZDE), jimž dá víc než přijatelnou chuť: prostě snítku přidejte do hrnce, v němž se oškrábané brambory vaří, a uvidíte.

Libeček ve staré domácí apatyce

Nezajímavých není i pár speciálních recepisů, které prý dobře fungují už od středověku: pokud například celou rostlinu vykopete v šest ráno prvního října, bylina „velké a znamenité skutky učiní v manželství, roztržky i a neshody urovná“. Také ukrytá v účesu nebo pod svatebními šaty má mladému páru přinést štěstí. A pokud se vám narodí holka a do první koupele jí přidáte odvar z libečku, bude to lepší, než kdybyste jí založili účet v bance. Bez zájmu by neměl zůstat fakt, že poutníci si listy libečku dávali proti únavě do bot. Libeček je totiž léčivka, která obsahuje silice (například terpineol), hořčiny a pryskyřice. Těžko říct, co to má společného s bolavými chodidly, ale jistě zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a omezuje nadýmání.

Co léčí libeček

Libeček v truhlíku, foto med

Čaj z libečku pomáhá podobně jako máta. Potlačuje nadýmání, příznivě působí na žlučník a rozpouští žlučové i ledvinové kameny. Čaj z listů (i sušených) uleví podagristům a revmatikům. Při zánětu dolních cest močových a močového měchýře použijeme nálev z jedné čajové lžičky suchého libečkového oddenku v půl litru vařící vody. A páry z libečku můžeme i inhalovat. Ovšem protože je poměrně silný, neměli bychom libečkové kúry užívat déle než tři týdny v kuse. Na přemíru libečku by si však měli dát pozor ledvináři.

Zahrádka za oknem

Ačkoliv by se zdálo, že rostlinu tak mohutný vzrůst k možnému balkonovému zahradničení diskvalifikuje, čerstvé listy nejen do polévky můžeme mít po ruce celou sezonu. Jen bychom měli počítat s tím, že libeček potřebuje víc místa, víc živin a víc vody než další vesměs suchomilné koření, které se ze Středomoří za naše okno přestěhovalo, takže lépe je ho držet samostatně.