Jaro je podle básníků nadmíru nakloněné lásce. Jakpak to příjde, že jeden z jeho prvních pozdravů tak citelně žahá a pálí? Láska ovšem také není jenom něha a šepotání – a popálit se dá i o mladou kopřivu. Sběr chlupatých kopřivových listů nám přinese víc než puchýře a divné mravenčení. Používat je budeme v kuchyni. Zpracovat se dají na spoustu způsobů – mnozí vědí, že se kopřivy přidávají do velikonoční nádivky, její využití však může být daleko širší. Mladé listy kopřiv jsou chuťově velmi podobné špenátu, ale na rozdíl od něj opravdu obsahují hodně železa i dalších zdraví prospěšných látek včetně vitaminu C.
(2011) *** Kopřiva má také účinné detoxikační vlastnosti. Je součástí jarních očistných kúr o nichž píšeme ZDE, také urychluje hojení ran a regeneruje pokožku. Konec konců pálivá kopřiva má i kosmetické účinky – když si po umytí hlavy budeme odvarem z kopřiv oplachovat vlasy, budou přirozeně zdravé a lesklé.
Období sběru
Listy kopřiv trháme od okamžiku, kdy se po zimě objeví, a to až asi do poloviny května. Sběr ukončíme s přibývajícími teplotami, kdy již listy začnou obsahovat nadměrné množství dusičnanů, jejichž škodlivost převládne nad blahodárnými účinky rostliny. Druhý sběr můžeme provést i na začátku podzimu, kdy se pod starými a „unavenými“ stvoly znovu objeví mladé výhonky.
Uchovávání
Nasbíráme-li si dostatečné množství listí mladých kopřiv, můžeme je usušit, a to co nejrychleji, ale ne na přímém slunci, aby barva sušeného listí zůstala zelená. Skladujeme je pak v uzavřených nádobách. Anebo je uvaříme, umixujeme nebo umeleme, rozdělíme do plastových krabiček a dáme zmrazit. Můžeme je pak využívat do níže uvedených (ale i dalších) receptů po celý rok (nebo dokud nám zásoby postačí)
Recepty pro vaření z kopřiv
Kopřiva v naší kuchyni patří k opomíjeným rostlinám, podobně jako šťovík – zdroj k výrobě osobitých polévek (recept najdete ZDE). Kopřivové předpisy máme vyzkoušené a jídlo považujeme za opravdu chutné. Pravděpodobně lze kopřivy využít snad do všech jídel, kam se dává špenát – jako náhražku a nebo se špenátem ve směsi. Tedy kromě salátů, kde špenát využíváme syrový. Tak to zkuste s námi:
Kopřivové krokety
Potřebovat budete – 600 g kopřiv (nebo 300 kopřiv a 300 špenátu), 250 g libovolného vařeného nebo pečeného masa, 2 vejce, 50 g strouhaného sýra, 50 g másla, 2 stroužky česneku, kudrnku nebo petrželovou nať, strouhanku na obalení, sůl, pepř a olej na smažení.
Listy z mladých kopřiv spařte a posekejte nebo umelte. Nadrobno nasekejte také kudrnku a česnek a osmahněte je na másle. Přidejte umleté nebo posekané maso, osmahněte ho a přidejte protlak z kopřiv. Osolte, okořeňte a duste tak dlouho, dokud se neodpaří nadbytečné tekutina. Nakonec vmíchejte vejce a strouhaný sýr. Nechte vychladnout a z této směsi pak tvarujte krokety, které obalíte ve strouhance a smažíte nejlépe ve fritovacím hrnci nebo na pánvi ve větší vrstvě oleje.
Lívanečky z kopřiv
500 g kopřiv nebo špenátu (nebo 250 g kopřiv a 250 g špenátu), 50 g másla, 2 žloutky. 30 g hladké mouky, sůl, pepř, na špičku nože prášku do pečiva, sníh ze 2 bílků a olej na smažení.
Listy z mladých kopřiv spaříme a posekáme nebo umeleme. Máslo utřeme se solí a žloutky do pěny. Přidáme koření mleté kopřivy, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Lívanečník vymastíme a zelené těstíčk
o naléváme do důlků. Po obou stranách opečeme dozlatova. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší i jako přílohu k masu.
Kopřivy a´la špenát
Oprané listy mladých kopřiv.povaříme, scedíme a rozmixujeme nebo umeleme. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme kopřivy, osolíme, opepříme a dusíme do odpaření vody. Nakonec vmícháme utřený česnek a vejce.
Kopřivová polévka
1 l vody, kostka masoxu nebo zeleninového bujonu, 200 g svařených a umletých kopřiv, jíška z 40 g másla a 40 g mouky, 1 žloutek, 1/8 l smetany na vaření, starší houska a olej na smažení.
Kopřivové listy zpracujeme jako ve výše uvedených receptech. Z másla a mouky vyrobíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou, (nejlépe tou, v níž se vařil špenát), přidáme masox a až se vše rozvaří, přidáme zpracované kopřivy. Žloutek rozmícháme ve smetaně (lze i jen v mléku), vlijeme do polévky a jen krátce prohřejeme. Podáváme se smaženými kostičkami z housky nebo rohlíku.
Kopřivy přidáváme i do velikonoční nádivky (ZDE).