Dieta s tukožroutskou polévkou

Zhubnout! Toť příkaz doby. Neboť všichni rádi bychom byli za hvězdy. Jak ale dokazují esovitě prohnuté Panenky Marie, gotika s četnými hladomory upřednostňovala vyzáblé figury a v rozežraném baroku zas i andělíčci byli prdelatí, muži tuční pupkáči a dámy prsaté a samý fald. Ideál krásy se prostě neustále měnil a mění. Reálné důvody nadváhy, kdy špekatost představovalo energetickou rezervu pro zlé časy, pominuly. Diktát módních policistů z Beverly Hills by neměl být rozhodující, leč prokazatelné zdravotní hledisko. To je až příliš jasné – kila navíc krátí trhací kalendář našich dnů.

Jíst dobré věci je příjemné, protože člověk uplatní bezmála všechny smysly. A ačkoliv prý chuťová paměť neexistuje, neuronová spojení v našem mozku na chutě a vůně reagují. Spouštěč informací v těchto jiskřících uzlech nás snadno vystřelí do vzpomínek i krajiny představivosti. Jak potom jíst s mírou?

Čas předsevzetí a slibů

bohatá tabuleDáváme do nosu a v čase Velikonoc, Vánoc, hodů a podobně to zpravidla přeženeme. A pak se vyhýbáme pohledu na váhu či do zrcadla a rozjímáme, co s tím. Chtělo by to, jak již řečeno, zhubnout! Nový rok či životní jubilea, konec měsíce nebo „od pondělí“ jsou častým datem předsevzetí, která zpravidla dlouho nevydrží. Zuřivě se pídíme po dietách, které nás ještě nezklamaly. Toto je naše zkušenost se zázračnou polévkou, která upravit váhu pomáhá, ale…

Všem protivenstvím navzdory

Receptů je hned několik. Uvádíme klasickou ze zelí, z kedlubnů a z kapusty. Všechny jsou první den, kdy ještě překypujeme vůlí s váhovými přírůstky něco udělat, výborné. Jak jdou dny, naše nadšení bude slábnout. Pokud ovšem vydržíte tři dny, převážení vyvolá optimismus a posílí ochabující vůli. Tyhle polévky totiž fungují! Takže nejdřív slíbené recepty:

Příprava dietní tukožroutské polévky

  • zelenina na polévkuZelná – Připravíme si pět rajčat stažených po spaření z kůže rozsekaných na kousky a pět nakrájených cibulí. Rozkrájíme dvě papriky, malou hlávku zelí a stvol řapíkatého celeru. Vaříme mírně osolené ve třech litrech vody dokud zelenina nezměkne. Řapíkatý celer můžeme nahradit kusem celerové bulvy, nikdy však nepřidáváme mrkev.
  • Kapustová – zelí nahradíme hlávkovou kapustou a můžeme použít i růžičkovou, oproti předchozímu receptu přidáme ještě čtvrt kila červené čočky a něco hrášku.
  • Kedlubnová – vůně kedlubnové polévky podobně jako kapustové je pro silnější povahy. Nakrájené bulvy použijte nejméně tři.
  • Polévky budou chutnější, když je vylepšíme kostkou masoxu. Rajčata lze v čase drahoty či jejich nedostatku do jisté míry nahradit protlakem. Nezapomeňte na pórek a koření – pepř, kari česnek a vykuchanou chilli papričku, kopr a nasekané bylinky na posypání na talíři jakož i mladou cibulku.
  • Polévku můžete rozmixovat, ale není to ono. Rozhodně do ní nedávejte zápražku, zásmažku, zátrepku ani jíšku.
  • Kdo potřebuje k předsevzetí vzory, ať se řídí tím, že další názvy tukožroutské polévky jsou kalifornská (jasně – hollywoodské hvězdy) nebo švédská (hubené blondýny nordického typu).

Něco o týdenním jídelníčku

  • Den první: Omezit se ve stravě pouze na tuto polévku hraničí s týráním. Ale jeden den se to vydržet dá. Jezte kolikrát chcete a raději častěji menší porce. K pití je doporučena voda z kohoutku, tedy rozhodně bez bublinek, zelený a ovocný čaj. Ač konzumujete bez limitů, nejspíš stejně trochu hladu pocítíte.
  • Den druhý: Tukožroutskou polévku nejméně třikrát, v mezičase jakékoliv ovoce s výjimkou banánů
  • Den třetí: Polévku opět nejméně třikrát a jen mimořádné bytosti budou tvrdit, že jim chutná. Místo ovoce mohou tu bryndu prokládat jakoukoliv syrovou zeleninou s výjimkou rajčat. Večer se odměňte jednou vařenou bramborou na loupačku s máslem.
  • Den čtvrtý nastoupí jistá otupělost. Pro někoho může být vědomí, že UŽ jsme v polovině, stimulující. Může si dát opět ovoce a k pití kyšku nebo podmáslí. Komu se zdá, že je TEPRVE čtvrtek, udělá lépe, když se nebude dál trápit a vzdá to. I tak ale zjistí, že to detoxikační smysl mělo. Na něm bude, co se svým stravovacím režimem v budoucnu udělá.
  • Den pátý je ve znamení dvou až tří polévek, zeleniny a vařeného hovězího případně drůbežího masa.
  • Den šestý stejně a k masu s máslem rozmačkaný vařený brambor.
  • Den sedmý: Dostat se až na samo dno je synonymem pádu, dno hrnce, v němž byla tukožroutská polévka, je však znakem osvobození. Osobní váha by měla ukázat asi o pět kilogramů méně, než před týdnem. Dejte si rýži a pečenou či grilovanou rybu. Organismus se zbavil většiny jedů, tak si ho zas rychle nezasviňte.

Co si o tom myslí doktoři

Podle většiny z nich se s novými poznatky o racionálním stravování úplně nekryje. Náš tuk podle nich tukožroutská polévka nežere a látky, které tělu tato dieta nedá, vezme si ze zásob uložených v těle, tedy ze svalů. Také odvede z tkáně hodně vody. Balastní vláknina ze zeleniny nám prokartáčuje střeva. Tukové buňky ale zůstanou a pokud budeme chtít v následujících dnech dohnat, co jsme si museli v polévkovém týdnu museli odpustit, zažijeme dost rychlý jojo efekt.

A jak dál – střídmost, spánek, pohyb

Pověsti o nadpřirozených schopnostech tukožroutských polévek dané slovy „čím víc toho sníš, tím víc zhubneš“ jsou mírně řečeno přepjaté, protože ani tato dieta nevykračuje z rámce přírodních zákonů. Spousta minerálů získaných ze zeleniny nám ovšem bude k užitku. Po přechodu na běžnou stravu zohledňující naši touhu zhubnout a to ve složení, množství a pravidelnosti bychom neměli zapomenout na dostatečný spánek (překvapivě se ukazující jako nejpohodlnější způsob jak ubýt na váze) a také na náležitý pohyb. O dietě chůzí ovšem píšeme ZDE.