Aspoň stroužek česneku denně

Arabská mytologie říká, že první česnek vzešel z otisku nohy ďábla, vyhnaného z ráje. Proto proti všem zlým duchům stačí sníst kousek česneku.
Česnekový elixír, foto med

Arabská mytologie říká, že první česnek vzešel z otisku nohy ďábla, vyhnaného z ráje. Proto proti všem zlým duchům stačí sníst kousek česneku. Obecně chrání proti neštěstí, nehodám na cestě, odhání zloděje i báby, co by vás chtěly uřknout. Přidán do jídla, je prý dobrý i proti drbnám a vůbec klevetilkám.  O tom, co je v česneku užitečné z hlediska medicínského i léčitelského jakož i o jeho pěstování jsme psali již celkem obsáhle. Tak aspoň stroužek česeku denně.

Česnek (Allium sativum) pochází z Džungarska (Mongolsko) a kirgizských stepí. Odsud se dostal na východ do Číny, i na druhou stranu – Herodot píše, že ho znali Egypťané. Římané jím krmili své legionáře a patriciové, kteří si ho pro pach ošklivili, ho dávali otrokům, aby byli zdraví a výkonní. Na bakterie působí jako širokospektrá antibiotika, takže ho používáme pří léčbě řezných, hnisavých ran i plísní. Česnek úspěšně poráží i některé typy bradavic – přiložíme na ni seříznutý plátek, okolí potřeme olivovým olejem a místo zalepíme. Čas chřipky nebo nastuzení významně zkrátí.  Pokud nás česnek tíží v žaludku, zapijeme ho zázvorovým čajem, protože zázvor je úžasný přírodní lék. A čaj-nečaj z česneku sice působí podezřele, ale je osvěžující a léčí. Pět najemno nasekaných stroužků, šťávu z jednoho citronu a med rozmícháme ve vychladlém litru vody, v níž jsme uvařili tři zrníčka nového koření. Necháme odstát a pijeme tři šálky denně.

Nejen proti kocovině

Dobrý česnek na česnečku, foto med

Podat lék včas je důležitější, než jeho množství. Předpis se týká jednoho talíře „Polévky První Pomoci“. Česnečku konzumujeme i jako prostředek předběžné ochrany vůči protivným především podzimního, zimního a časně jarního období a k posílení imunity. Na jednu porci si připravíme tři stroužky česneku, pětadvacet gramů eidamu, půl lžíce majoránky, kousek uzeného (nikoliv nezbytně), lžičku sádla, jeden rohlík či půl krajíce chleba, menší cibuli, brambor, vývar, pepř a sůl. Cibuli nakrájíme najemno a česnek utřeme se solí – krásně se tak uvolní typické silice. Cibulku zpěníme na sádle s kostičkami uzeného. Zalijeme vývarem a přidáme polovinu česneku. Oškrábané brambory nakrájejte na kostky a přidejte do vroucí polévky – asi za deset minut budou kostičky měkké. Než hrnek z plotny odstavíte, přidejte druhou půlku česneku. Tak si zachová sílu. Všechno už jen dochuťte špetkou majoránky. Kdo chce, osmahne navrch ještě kostičky z rohlíku a zasype trochou strouhaného sýra.

Elixír z česneku & citronů

Značné oblibě se těší česnekové kúry, které mají našemu organismu vytvořit jakýsi štít, o který se rozbijí zlovolné útoky virů, bacilů, mikrobů a dalších. Vitamíny mají citrony, tak jejich sílu s česnekem spojíme. Česnekový elixír je variantou nečaje, jen se připravuje dopředu. Potřebujeme pět citronů, třicet stroužků česneku a litr vody. Omyté citrony nakrájíme na kousky, česnek oloupeme a stroužky rozpůlíme. Rozmixujeme s citrony, vlijeme do vody a  necháme přejít varem. Ještě horké scedíme a nalijeme do lahví. Elixíru bude dobře v studeném sklepě, nebo v ledničce a až ho vypijeme, připravíme další. Štamprličku si dáváme ráno před jídlem. Elixír odstraňuje z těla a cév usazený vápník a tuk, což vede k snížení krevního tlaku a posílení srdce. Kúra není nepříjemná a po třech souvislých týdnech užívání na sobě pocítíme pozitivní změny. Uděláme týdenní přestávku. Po skončení druhého poločasu kdyby nic jiného, budeme zase v noci dobře spát.

Šamanskou česnekovou tinkturu dávkujte po kapkách

Česnek představuje silné přírodní antibiotikum. Chilli papričky se doporučují na hubnutí a vodka podle některých kudy teče, tudy léčí. Zatímco v prvních dvou složkách česnekové tinktury jsou lékaři s obecným názorem zajedno, v tom třetím jen s jistou rezervou, hlavně co se množství týče. Použijeme dobrou čistou vodku, papričku, lžičku cukru a velký stroužek českého česneku. Vodka by neměla být silnější, než čtyřicet procent, jinak z česneku vyluhuje i to, co nepotřebujeme. Naléhání na domácí původ česneku má důvod ne v přehnaném národovectví, ale prostě proto, že dovozové česneky, aby přežily dlouhou cestu a skladování, bývají silně ošetřeny chemií, kterou bychom rozpuštěnou v alkoholu nepotřebně vstřebali. Keramické nebo plastové nože nezpůsobují oxidaci česneku (nemáme-li, nerez nožem bychom měli pracovat rychle). Dobře vám poslouží i prázdné vypařené lékovky.

Nejdřív hodinky, pak protřepávání a nakonec kapátko

Vodka je lepší než slivovice, neboť nemá aroma, foto med

Očištěný stroužek nakrájíme nerez nožem na tenké plátky, které necháme reagovat se vzduchem přesně čtrnáct minut. Funguje to následovně: do třiceti vteřin po krájení by v česneku dojde k bouřlivé tvorbě alicinu, následuje šesti a čtvrt minutová pauza, opět třicet vteřin alicinové bouře, další přestávka, nová reakce, a pak už s česnekem šup do vodky, díky níž vám alicin s alkoholem prostoupí celý organismus. Papričku rozřízneme a zbavíme jadérek. Přidáme k česneku s malou lžičkou cukru a směs s vodkou protřepeme. Necháme louhovat čtyři dny při pokojové teplotě ve tmě, přičemž dvakrát denně protřepeme. Slijeme do vypařených lékovek. Do malé sklenice vody kápneme dvě kapky česnekové tinktury a užíváme dvakrát denně nalačno pět dnů. Pak každý den přidáváme dvě kapky, až do dvaceti kapkám v jedné dávce. Po pětadvaceti dnech jste posílenou imunitou připraveni na období chřipek a viróz. Kdo má s česnekem problém, může si vyrobit kapičky ze zázvoru.