Jamajský pepř čili Kde se vzalo nové koření

nové koření

Jak víme, Cristóbal Colón známý spíš jako Kryštof Kolumbus, hledal na základě překvapujícího zjištění hvězdářů, že Země je kulatá, novou cestu do Indie opačným směrem než dosud a objevil Ameriku. Chtěl španělským královským investorům své objevitelské mise přivézt zlato a pepř. Uloupené indiánské zlato bylo nepochybně zlatem, jen s pepřem něco nebylo v pořádku. Chutnal jinak. Nicméně strom, na němž tak trochu po hřebíčku vonící kuličky rostly, dostal jméno Pimenta, což je španělsky pepř. A jmenuje se tak dodnes – Pimenta dioica. Angličané, kteří si novinku velmi oblíbili, vymysleli název „všekoření“ (allspice). Poláky ostrovní popularita kuliček tak zmátla, že je nazvali „anglické koření“. My, protože se v středoevropských kuchyních objevilo poměrně pozdě (až v sedmnáctém století), jim říkáme „nové koření“.

Na anglickém názvu něco je – jako by v sobě ty malé někdy hladké a jindy vrásčité kuličky snoubily něco ze skořice, muškátového oříšku a hřebíčku. Jedná se o nedozrálé sušené plody pimentového stromu. Éterický olej, který celá rostlina obsahuje, působí, že nad plantážemi s pimentovými stromy se stále vznáší oblak intenzivně kořeněné vůně.

Jamajka není jen slavný rum

pimentovnik_pravyPimentovník pravý je stálezelený většinou až patnáct metrů vysoký strom s průměrem kmene kolem třiceti centimetrů. Světle hnědá borka se loupe jako kůra platanu. Listy trochu připomínají bobkový list čili vavřín a při rozemnutí silně voní. Květy jsou bílé a drobné tmavnoucí plody trochu připomínají naše bezinky. Bobule se ze stromu či keře sklízejí již zralé, ale na povrchu ještě zelené. Středoameričtí Indiáni je používali spolu s vanilkou k ochucování čokolády už dávno před tím, než tento pepř nepepř zamotal hlavu Kolumbovi. Protože se s ním potkal na Jamajce, nazval ho, jak už víme, Jamajským pepřem. A z Jamajky pochází asi sedmdesát procent tohoto koření dodnes. Pěstuje se ale i jinde v oblasti, ale s chuťovým výsledkem méně oslnivým. Obyvatelé Karibiku si dřeviny hodně hledí – jako odvar pijí čaj z plodů proti nachlazení nebo proti nadýmání a místní dámy při měsíčcích. Obklady jim prý pomáhají na revma. Nejnověji se zjistilo, že některé složky mají dokonce protirakovinný účinek. Používá se k ochucení likérů z rumu. Odvar listí slouží k omývání čehokoliv jako dezinfekce, vonný olej používají voňavkáři a tvrdé, po opracování velmi lesklé červenavě hnědé dřevo mají rádi místní šperkaři.

Lékárna do kapsy

Nové koření působí antimykoticky především vůči kmenu Aspergillus působícímu plicní a kožní infekce a poškozujícímu játra. Nové koření zlepšuje přijímání vzácného a přitom pro organizmus důležitého selenu a obsahuje i B vitamín a provitamin A. Hlavními složkami je kyselina hřebíčková – eugenol, kyselina jablečná, cukr a třísloviny. Komu smrdí z úst nebo se dělá špatně v autě, měl by mít po ruce vždycky tři čtyři kuličky. Užití je prachsprostě jednoduché. Zmíněnou porci radíme prostě rozdrtit na stoličkách, smíchat se slinami a spolknout. Není to nepříjemné a jen málokomu to nepomůže. Zrovna tak užité uleví nové koření při bolestné menstruaci, škrábání v krku a někdy pomůže i od obtížného suchého kašle. Omývání odvarem je dobré na pubošské pupínky a nepochybně neuškodí ani zralejší pleti.

U nás je nové koření doma hlavně v kuchyni

nové koření

Nejčastěji se s použitím voňavých kuliček setkáme při přípravě pokrmů z ryb, rosolů, zvěřinových jídel a zeleninových vývarů. Někdo tlučené nové koření přidává do svařeného vína. Dále se uplatní jako dochucovadlo uzenin, marinád, při konzervaci a vaření polévek či omáček, salátů a kompotů. V o něco menší míře se používá do pečiva, krémů a likérů. Na Blízkém východě udělalo velkou kariéru, protože ho přidávají do jídla místo soli nebo pepře. Je také neodmyslitelnou a určující složkou populární omáčky barbecue používané při grilování. Ale pozor: Ale pozor: pokud množství nového koření v jakémkoliv předpisu přeženeme, jídlo poněkud zhořkne. V podstatě není nikdy potřeba víc než pět těchto obyčejných-neobyčejných kuliček!