České buchty nejen Honza rád

České buchty mají sice díky pohádkám v erbu lenost, ale spravedlivé to není. Uhníst klasickým způsobem správné těsto trochu práce dá. Naštěstí tuhle fázi za nás udělá domácí pekárna. Důležitá jsou i náplně do buchet. Pár osvědčených receptů na ně dále najdete. Protože se neliší od náplní koláčů, koláčků a rolád, mohou být užitečné nejen tam, kdo mají doma Jendu, tedy Janka čili Honzíčka.

(2014) *** Z pohádek to měl jejich hrdina dobře vymyšlené. První životní poločas spal tenhle samými dobrotami živený mamánek na peci. Když byl přinucen slézt a s buchtami svázanými do šátku ho vykopli do světa, projevil se překvapivě jako víc než životaschopný. Vyčůraností jež vstoupila do lidové slovesnosti přechytračil vodníka, oblafnul čerta, zlou vrchnost a protože se na peci a při buchtové dietě nenaučil bát, sedminásobně dekapitoval draka, dostal princeznu, půl království a po smrti monarchy nejspíš celé.

Žádné složité počty

Kynuté těsto na české buchty nepředstavuje komplikovaný pekařský úkol. Základní poměr surovin můžeme vyčíslit zapamatovatelným vzorcem 1:0,5:0,2. Kdo to chce slovy a konkrétně, použije na kilo hladké mouky půl litru mléka a dvě vejce, dále pak dvacet deka tuku, dvacet deka cukru, droždí kostku nebo alternativně dva sáčky sušeného. Dále nezapomeneme na špetku soli proto, aby těsto nekynulo příliš překotně a stačily v něm proběhnout všechny procesy štěpící mouku – zjednodušeně řečeno. Další dobroty jako rum, muškátový oříšek nebo citronovou kůru, kterými vylepšujeme třeba těsto na mazance nebo vánočky (o nich více píšeme ZDE) doporučujeme v případě buchet spíš do náplní. Co do použitého tuku, shodně s tradicí používáme sádlo jež buchty činí bezmála péřově lehkými.

Náplně do buchet

Klasiku představují tvaroh nebo mák, suroviny na některé další které dříve v buchtách bývaly dnes seženeme obtížně. Například takovou pracharandu ze sušených a umletých či utlučených hrušek – sypaly se s ní knedlíky nebo kaše a povařením s mlékem vznikala náplň do buchet. Nejčastější ovocnou náplní jsou strouhaná jablka s cukrem a skořicí, my ovšem v takových buchtách milujeme jinak celkem nevzhlednou rebarboru, která roste skoro sama.

Maková

Na 150 ml mléka, které svaříme, použijeme 100 g mletého máku. Vaříme dvě minuty a přidáme 50 g cukru, jeden cukr vanilkový a skořici. Nakonec podle potřeby, ale i pro chuť, zředíme dvěma lžícemi rumu a zahustíme strouhaným perníkem. Můžeme vylepšit i špetičkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Tvarohová

Jemně utřeme čtvrt kila tvarohu se sto gramy moučkového cukru a sáčkem vanilkového. Přidáme jeden žloutek nebo lžíci pudingového prášku (alternativně škrobu), hrozinky, které jsme předem přes noc namočili do rumu a citronovou kůru.

Ořechová

Následující předpis doplňkem z nadrcených dětských piškotů zmenšuje množství potřebných ořechů, jejichž cena se pomalu stává vražednou. Použijeme 100 ml mléka a 100 g mletých vlašských ořechů. Použít lze také lískové, na experimenty s mandlemi byste doplatili doslova hořce. Přidáme 80 g medu. Vše to asi dvě minuty spolu vaříme a necháme vychladnout. Zahustíme rumovými rozinkami (viz maková náplň) a 50 g strouhaných piškotů.

Novější varianty – pudingová a kakaová

Na pudinkovou náplň z 350 ml mléka a vanilkového pudinku v prášku uvaříme krém, který necháme vychladnout a pak vyšleháme se spolu s 125 g másla, 150 g cukru a 250 g tvarohu. Chuť podtrhne citronová kůra a strouhaná vanilka. Kakaovo – kokosovou náplň připravíme ze surovin, kterých všech bez výjimky odvážíme sto gramů. Budou to máslo, kakao, moučkový cukr, mletý kokos, rum (jedna decka). Někdo přidává i něco ořechů, jiný hrozinky. Všechno spolu mírně prohřejeme a trochu našleháme. Víc než v buchtách nebo na koláčích ovšem tuto náplň oceníme v nejrůznějších sladkých roládách.

Zpráva pro diabetiky

V receptech jak na těsto na české buchty, tak na jejich náplně můžeme uvedená množství cukru ve všech případech snížit na polovinu Chuťový výsledek bude i tak lepší, než s umělými sladidly. A komu z nepostižené společnosti bude cukru málo, si prostě pohádkovou klasiku víc ozdobí cukrem moučkou, což ostatně na voňavých zlatohnědých buchtách vypadá moc hezky.