Bazalka – svěcená voda, pizza i kloktadlo

koření bazalka se snadno pěstuje
Bazalka na vyvýšeném záhonu, foto med

Bazalka (Occimum basilicum) lidově bazalika, pravděpodobně pochází z Indie, kde se jí dostalo takové úcty, že se na ni prý přísahalo i u soudu. Velmi si jí cenili Peršané, a Egypťané ji používali k balzamování – bazalkové věnce se našly i v pyramidách. Protože prý rostla v okolí Kristova hrobu, u ortodoxních církví slouží k přípravě svěcené vody.

Basileus znamená řecky král a jako na královskou by na bazalku jistě mohli přísahat kuchaři. Nabízí totiž výjimečnou chuť a nezaměnitelnou vůni, ostatně v Německu a Francii se silice z ní zmocnili i voňavkáři. Některé odrůdy mohou překvapivě vonět po citronu , perníku či skořici. Za časů nedostatku během poslední války se mleté listy pod názvem „německé koření“ nabízely jako kuchyňská náhražka. Bazalka u nás vzácně i zplaňuje, z Afriky a nebo Mexika však známe i víceletou bazalku, kterou můžeme zkusit pěstovat v přenosných nádobách.

Roste jako z vody

Bazalka americká, foto med

Na zahradě by měla bazalka obsadit slunné místo s půdou dobře propustnou. Takže kde máme půdu těžkou a hlinitou, vysadíme ji do svahu, odkud voda odteče. Bazalka vláhu potřebuje, ale nesnáší přemokření. Nezaléváme ji zvečera, aby neztratila listy. Semínka vyséváme od půle března do konce dubna do květináčů a po „zmrzlých“ přepíchneme sazenice na záhony asi 25 cm od sebe. Pokud se nechceme piplat se setbou, koupíme vzešlé sazenice. Bazalka se nejen na pizze, ale i na záhonu dobře snáší s rajčaty,  s nimiž má podobné požadavky na živiny i vláhu. Jene náročná a vydrží až do prvního mrazu. Koncem léta rostlinky vyryjeme a přesadíme do květináčů. V zimě potřebuje hlavně světlo a teplotu do 15 °C. Při troše štěstí ji používáme až do jara. Bazalka prodávaná mimo její přirozené vegetační období v supermarketu sice hezky vypadá, většinou však dlouho nevydrží a rozhodně bývá méně aromatická.

Uštipujeme lístečky

Pravá bazalka, foto med

Bazalku neřežeme těsně nad zemí, příliš dlouho by totiž trvalo, než by znovu obrazila. V kuchyni používáme pouze snítky a listy. Květy včas vyštipujeme, takže bylinka se dobře rozkošatí. Těsně před květem je nejvoňavější. Trháme jednotlivé větší a vyvinutější lístky, nebo celé mladé výhonky. Pokud tak činíme pravidelně, zůstanou stonky jemné a nedřevnaté. Víte, že v nejznámější pizze Margareta vedle červených rajčat a bílé mozarelly zastupuje bazalka zelenou z italské trikolory? Alespoň bez pár jejich lístků si tenhle slaný koláč lze jen těžko představit. Přidává se i do zapékaných těstovin, brambor, k ochucování polévek, zeleninových a míchaných salátů, nakládaných sýrů i na maso. Pozor ale: ve větším množství je velmi aromatická, což ne každý dobře snáší (tepelnou úpravou o část vůně přijde). Lístky používáme celé nebo nasekané či rozdrcené v hmoždíři.Pokud ji necháme například v salátech proležet, její vliv zesílí. Ne každému pak vyhovuje.

Jak bazalku uchovat

Červená odrůda Bazalky pravé, foto med

Nejlepší je samozřejmě bylina čerstvá a při troše šikovnosti ji skutečně využíváme celý rok. V letním čase hojnosti přebytky sklizně usušíme rychle ve stínu při teplotách do 35 °C, protože ale sušená voní méně, bazalku jemně nasekáme a pak zmrazíme. Zmrazit lze i jednotlivé snítky natřené olejem. Lístky můžeme také oprat, nechat okapat,  nasekat a pak smíchat ve skleněné lahvi s dobrým olivovým olejem, jemuž bazalka odevzdá svou nezaměnitelnou vůni.

Bylinková lékárna

Nemusíme se hned kroutit v žaludeční křeči, dost nepříjemný je i pocit přeplněnosti, které nám může jídlo způsobit. Bazalka nejen pod nos voní a na jazyku chutná, ale vydatně pomáhá i žaludeční činnosti, omezuje například nepříjemné nadýmání. Naši předkové například po vydatném jídle pili vinný odvar z jejich listů. Komu je vína škoda, nechť použije bílý krabičák. Bazalka usnadňuje dále odhleňování a působí protizánětlivě a mírně antibioticky – například na podrážděná a opruzená místa, záněty a nebo těžko se hojící rány můžeme zkusit šťávu z čerstvé bazalky jako obklad. Používá se proti nespavosti, vyčerpání i depresím v jídle i jako nálev. V ústech léčí afty. Lze ji dvakrát týdně přidat do zklidňujících koupelí a na slabé srdce je prý dobré dýchat páry vařící se bazalky.

Zahrádka za oknem

Bazalka za oknem, foto med

Bazalku úspěšně pěstujeme i v truhlíku, ideální je kulatá keříčková forma COMPACT s drobnými zelenými lístky nebo odrůda SIAM QUEEN s lesklými tužšími listy a tmavě fialovými květy. Na okně, jak věděly už naše prababičky, bazalka zároveň působí coby přirozený repelent a účinně odhánět mouchy. Zaléváme ji rozumně, ale rozhodně by nikdy neměla zcela vyschnout.