Carving – vyřezávání ze zeleniny a ovoce

Carving znamená ozdobné vyřezávání květinových motivů a trojrozměrných obrazců z nejrůznějších surovin, nejčastěji z ovoce a zeleniny. Toto umění vzniklo v sedmém století v Číně a rozvinulo se v Japonsku a dalších asijských zemích. V současné době prožívá v celém světě nebývalý rozkvět a zároveň je i vyhledávaným oborem v gastronomii. Carvingové květy se mohou stát neotřelou dekorací slavnostní tabule, například svatební či novoroční. Není to snadné. Když ale techniku dostanete „do ruky“, výsledky jsou překvapivé. 

Pro carving se nejčastěji využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně nebo meloun (nicméně řadit sem například dlabání halloweenských luceren by bylo troufalé), ale pokročilejší řezbáři dokáží vytvořit nádhernou kytici, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar opravdu prakticky z čehokoliv.

Ošetření a skladování

V každém případě pracujeme s čerstvým a nepřezrálým materiálem. Před použitím zeleninu a ovoce důkladně omyjeme, a je-li povadlé, ponoříme je do studené vody, kde se opět zpevní. Skladujeme je v chladu, ale před vyřezáváním je necháme ohřát na pokojovou teplotu, aby nebylo tak křehké.  Aby vyřezané tvary nějakou chvíli vydržely, zastříkneme je vodou z rozprašovače, překryjeme potravinářskou fólií a uložíme do lednice. Takto vydrží bez úhony tři až pět dní. Ovoce, které hnědne (jablka, hrušky), zakapeme citronem a opět překryjeme fólií.

Nářadí

Pro carving se prodává řada nejrůznějšího nářadí od základních nožů a dlátek až po ořezávátka. Pro začátek nám vystačí jeden thajský nůž s úzkou, špičatou čepelí a kulatou střenku, který nám umožní snadnou a plynulou manipulaci při řezech. Tenká čárka na střence u čepele značí ostrou a tupou stranu. Nůž při vyřezávání držíme jako tužku, čímž dosáhneme potřebného citu. Dále se nám hodí malý zeleninový nůž s rovnou úzkou čepelí. Pro začátek si ale vystačíme s dlátky na linoryt. Teprve, v případě, že nás to opravdu chytne, si pořídíme poměrně drahá dlátka na carving ze speciální oceli. Kromě nožů a dlátek budeme potřebovat i špejle, párátka, vázací drát, a také různé misky. Připravíme si i rozprašovač na rosení rostlin a potravinovou fólii. To vše se nám hodí zejména při sestavování květinových kompozic ze zeleniny.

Růže z batátu

Připravíme si batáty – sladké brambory (buď s oranžovou, nebo světlou dužinou) a zeleninový a thajský nůž.

Postup

 

  1. Batát seřízneme do tvaru válce a zaoblíme ho tak, aby neměl žádné hrany.
  2. Thajským nožem vedeným kolmo vzhůru vytvoříme lístek šíře třetiny válce. V jednom patře budou na batátu celkem tři okvětní lístky.
  3. Vedle prvního okvětního lístku vyřízneme ještě druhý a třetí.
  4. Za první řadou lístků část batátu odkrojíme a vyjmeme tak, aby vznikl uprostřed květu další o něco menší váleček.
  5. Na něm opět vyřežeme tři okvětní plátky tak, aby byly ve středu lístků řady předchozí.
  6. Opět část odřízneme a vytvoříme ještě menší váleček, z kterého vyřežeme třetí řadu lístků.
  7. Zbylý střed vyřízneme a vyjmeme.

Květy ze žlutého melounu

Potřebujeme žlutý melou, thajský a zeleninový nůž

Postup:

  1. Na středu melounu thajským nožem slabě naznačíme tvar slzy, kterou budeme vyřezávat.
  2. Nůž vedeme šikmo a mělce tak, abychom vyříznutý střed ve tvaru slzy snadno vyňali.
  3. Vzniklou prohlubeň obřízneme kolmo vedeným nožem do půlcentimetrové hloubky.
  4. Po stranách takto vytvořeného okvětního lístku vyřízneme stejným způsobem dva další.
  5. Mezi nimi další dva. Pod středem mezi dvěma krajními lístky vyřízneme šikmo vedeným nožem půlkruh, který vyjmeme, a celý ho obřízneme kolmo vedeným nožem.
  6. Pod půlkruhem po stranách vyřízneme poslední dva lístky. Nakonec celý květ opatrně podřízneme, aby vynikl.

 Květy na vodních melounech

Připravíme si vodní melouny, zeleninový a thajský nůž a misku, do které meloun pro lepší stabilitu posadíme.

 Postup:

  1. Střed melounu zbavíme slupky a nožem vyřízneme kruh.
  2. Po obvodu vytvoříme šikmým řezem hlubší klínek.
  3. Hrany kruhu mírně zaoblíme a škrábáním začistíme.
  4. Na hraně kruhu kolmým řezem vytvoříme tři lístky, za nimi vyřízneme klínek, kterým je zvýrazníme a připravíme si plochu pro další řadu okvětních lístků. Pokračujeme řadu za řadou až do samého středu, kde vyřízneme klínek, který pečlivě začistíme.
  5.  Po vytvoření požadovaného množství řad lístků si připravíme místo pro listy.
  6. Vyřízneme je thajským nožem a mělce na nich naznačíme žilkování. Poté každý list podřízneme, čímž se zvýrazní a začistí.
  7. Květy ve tvaru lilie děláme tak, že v místě co nejblíže ke středu oloupané části melounu vyřízneme thajským nožem střed květu.
  8. Tento střed seřízneme do hladkého kužele – tvaru pestíku. Okolo něj vyřízneme klínek a začistíme škrábáním.
  9. Okolo středu uděláme kolmým řezem tři okvětní lístky a mezi nimi další tři. Jejich hrany šikmým řezem odstraníme.
  10. Rozvrhneme si další květy, které se mohou i překrývat a vyřežeme je popsaným způsobem. Nepotřebné části mezi květy odstraníme.