Cibule šalotka a ošlejch

Jako všechny cibule totiž ošlejch (Allium fistulosum) i šalotka (Allium ascalonicum) ve značné míře obsahují síru.
Cibule šalotka, foto med

Šalotku k nám ve skutečnosti přivezli křižáci z Palestiny, z okolí Askalonu, kde svedli významnou bitvu. Pochází však z přední Asie, je tedy spíš původu orientálního, zatímco předek ošlejchu, správně zimní cibule nebo cibule sečka ,se narodil ještě dál, u sibiřského Bajkalu, na Altaji a v Číně – Říši Středu.

Ošlejch, Zimní cibule, sečka, foto med

Vytrvalou Zimní cibuli ošlejch (jinak též sečku) pěstujeme pro nať, kterou můžeme použít místo pažitky. Nať totiž obsahuje spoustu vitamínu C a v kuchyni se hodí i malé cibulky a to brzy z jara, protože ošlejch roste i pod sněhem. Na zahradě se spokojí třeba s polostínem pod ovocnými stromy. Buď ho vyséváme přímo v březnu až dubnu do řádků dvacet centimetrů vzdálených od sebe a později jednotíme na patnáct centimetrů v řádku. Nebo po třech kusech vysazujeme do sponu třicetkrát třicet. Dobře se rozrůstá a tak starší trsy dělíme. Nať sklízíme po celý rok, přičemž na jednom místě může být ošlejch klidně až pět let.

Druhy cibulí, foto med

Drobné kuželovité cibulky mají tak specifickou chuť, že je řada kuchařů velebí nad cibule jiné, o čemž svědčí i jejich zkomolený název, odvozený z francouzštiny. Česky se této cibuli říká množilka. Oproti běžné cibuli má méně šťávy a hůř se loupe. Je skromnější a dobře roste i ve vyšších polohách, ne ale v mokré půdě. Sázíme ji v březnu, při hodně rané výsadbě trochu hlouběji, aby možné mrazíky cibuli z půdy nevytáhly. Lze ji sázet i v říjnu, ale pozor – zjara pak ráda vybíhá do květu. Samozřejmě můžeme šalotku pěstovat i ze semene. Z jedné cibule vyroste postupně trs několika dalších. Sklízíme ji počátkem léta, jakmile nať uvadne a co se skladování týče, to je s úspěchem možné až dva roky. 

Smažené cibulové kroužky, foto med

O cibuli na zahrádce jsme psali TADY. Vždyť kuchyně není bez cibule možná. Ani „utopence“ by bez ní nešlo utopit! Vraťme se tedy v míru ke klasické cibuli receptem velmi jednoduchým a nadmíru chutným. Použít se dá jako „něco“ k vínu, ale také místo klasické přílohy na talíř s masem a nebo zeleninou. Tyto kroužky by se však měly jíst ještě teplé, protože tak jsou nejchutnější.

Cibuli nakrájíme příčně na plátky centimetrové plátky, osolíme a buď obalíme v klasickém trojobalu jako řízek (mouka, vajíčko, strouhanka), anebo si na ni připravíme těstíčko. Základní je z mléka, vajec a hladké mouky. Variacemi na mléko mohou být podle chuti pivo nebo víno. Plátky rozdělené na prstýnky obalíme a z obou stran smažíme na oleji v hlubším kastrolu anebo ve friťáku, raději rychle, ale pozorně tak, abychom je nespálili, protože cibule v nich by zhořkla. Do mouky a nebo do těstíčka můžeme přidat pepř, curry a nebo papriku, raději však méně, aby nepřebila překvapivě jemnou chuť cibule. Někdo dodává i na špičku nože prášku do pečiva, leč výsledek není ani znát. Podobně zbytečné  se nám jeví zpočátku použít pouze žloutky a z bílků ušlehaný sníh vmíchat do těstíčka nakonec. Při takových fifikundacích budete jen muset umýt víc nádobí.Konec konců proč by ne, když vás to baví.

Upozornění začínajícím kuchařům: nikdy si cibuli nekrájejte do zásoby! Proč? Znatelně vám totiž na vzduchu zhořkne.