Vlašský ořech je syn ořešáku královského

ořešák

Statných ořešáku a jejich plodů si lidé považovali od pradávna. Galenos jeho listy zastavoval už ve starožitném Římu pacientům krvácení. K nejvyššímu římskému bohu nás ve svém proslulém herbáři odkazuje zase Matthioli: „Vořech v latině slove juglans“, říká a hned vysvětluje: „Jako by řekl Jovi glans, to jest Jupiterův žalud. Neb lidé nejprve toliko žaludy živíce se, nalezše tento ořech, v chuti nad jiné nejlepší, pro vyvýšenost dali mu jméno Jupiterův žalud.“ Zkrátka ořechy chutnaly vždycky a potěší tedy nejen v mikulášské punčoše…

V kuchyni se bez nich obejdeme jen neradi. Především všelijaké sladké pečení je bez nich těžko předstaitelné, ale dobré jsou jádra vlašských ořechů i jen tak, ačkoliv již zmíněný botanicus varuje, že člověk, který je často jí, prý „řeč tratí, říhá a v řeči sípe“!

Z bájí a pověstí

Prokázaná je konzumace ořechů už v době kamenné. V antice byl ořešák symbolem plodnosti a řecký bůh vína, prostopášný Dionýsos, který měl mimo jiné pletky s bohyní Karye, po její nečekaně smrti (někteříbohové jsou skutečně smrtelní, což dokazují i ikony popmusic), její ostatky proměnil v ořešák. A opravdu – z ořechového dřeva pak byly vytesány sloupy v podobě mladých ženských těl v chrámu k její cti. Karyatidy (ovšem z mramoru) jsou součástí antické architektury dodnes. Ořešák ctí i všeho druhu čarodějky, protože větvička uložená pod polštářem jim prý navozuje věštecké sny.

Kde se vzal

Ořešák královský, respektive ořešák vlašský, „jest strom veliký náramně, velikého koření, pařezu vysokého a tlustého, větví hustých a mocných, kůry popelaté a zpukalé“, čteme v zažloutlých knihách. Výjimečně dorůstá až do pětačtyřiceti metrů i víc – a to už je něco. Pochází z východoevropských Karpat, i když někteří badatelé jeho domov hledají na Kavkaze. Neroste si jen tak – už od pravěku ho lidé pěstují nejen kvůli ořechům a jako medonosnou rostlinu, ale i pro dřevo, s nímž se rádi mazlí řezbáři i nábytkáři, puškaři z něj dělají krásné pažby ručnic. Aktuálně nejhledanější je dřevo z Francie, Itálie, Turecka a také to, co vyrostlo na Balkáně. Ořechy používají i barvíři. U nás ve střední Evropě se ořešáky objevily v době bronzové. Roste celkem rychle, ale plodit začíná až v patnácti letech, dospělý strom pak ale může dát ročně až půl metráku ořechů.

Přirozený repelent

Pod ořešáky se toho moc neurodí. A také jejich listy vylučují látky, které zabraňují klíčení a růstu spousty rostlin. Také proto je lepší na zahrádce listí ořešáku spálit, než ho dávat do kompostu. Konec konců od nepaměti lidé ořešáky sázeli poblíž hnojišť a chlévů, aby na dobytek nešli dotěrní ovádi a ořešákovou větvičkou nebo svazkem listů nade dveřmi světnice odháněli od svého příbytku mouchy. Slupky z mladých ořechů nejen barví, ale jimi potřená kůže odpuzuje komáry. V léčitelství se listy sbírané v červnu suší a užívají jako čaj proti zácpě, nechutenství a cukrovce, výluhem se ošetřuje pleť, záněty, uhry a protivně se potící nohy. Čaj proti suchému kašli připravíme z pěti rozlousknutých ořechů i se skořápkou povařených pět minut. Než se to scedí a vypije, měl by lektvar ještě deset minut odstát – a vyhodíte jen skořápky, vařená jádra můžete klidně sníst.

Co Matthioli nevěděl

Strom i plody obsahují mimo jiné karboxylové kyseliny, tedy nenasycené mastné kyseliny linolovou a linoleovou, kyselinu kávovou, chinony muflon a hydrojuglon, terpeny, flavonoidy, třísloviny, taniny a také vitamíny A, C a E. Ze stopových prvků je v nich nejvýznamněji obsažen draslík, měď, fosfor, hořčík a zinek. Z ořechů se lisuje olej, protože obsahují v průměru sedmdesát procent tuku. Můžete se o tom snadno přesvědčit: stačí, když vám při louskání kus spadne na zem a vy ho rozšlápnete, flek na nenalakované dřevěné podlaze bude vůči vaší snaze jen tak ho setřít překvapivě odolný. V jádrech jsou i nenasycené mastné kyseliny (blahodárná omega-3), bílkoviny a něco cukru. Takže ořechy rozhodně prospívají kardiakům i jako prevence proti ateroskleróze. Regulují krevní tlak, dobré jsou na astma i cholesterol. Jí je také ten, kdo chce mít hezké vlasy, nehty a čistou kůži. U dětí byl zaznamenán pozitivní vliv pojídání ořechů na rozvoj mozku. Pozor jen na jejich dost vysokou energetickou hodnotu!

Strom předurčení

ořešák v ziměOřechy nevyhledávají jen darebáci, kteří rozpůlené skořápky lepili nebohým kočkám na tlapky a přiváděli je tak k šílenství, ale i pijáci ořechové kořalky a malíři (často obojí jedno jsou) milující je stejně jako vejce, protože jsou tvarem, jenž něco skrývá. Je náhoda, že jádro ořechu je nápadně podobné našemu mozku? Významné místo má ořešák i v tak zvaném keltském stromoskopu, kde ovládá čas mezi daty 21. až 30. dubna a 24. října až 11. listopadu. Lidé ve znamení tohoto stromu podobně jako ořešák nepřehlédnete: ačkoliv působí sebevědomě, jen tak někomu nedůvěřují. A podobných rozporů se v nich skrývá víc – mluví s vámi zdvořile, ale na cestě za svými cíly jednají tvrdě. Pod ráznou slupkou dost možná přitom skrývají strach. Těší se sice často značné autoritě, ale jejich myšlení je zkostnatělé a plné stereotypů. Co naplánují, dokonale vyjde – pokud ovšem vítr nefouká z jiné strany anebo jim na nose neusedne motýl (méně vzletně řečeno, člověk ořechu neumí improvizovat). Ovšem je to dříč a omezenou invenci často nahrazuje neskutečnou pílí. Muž i žena z tohoto znamení hrají ve vztazích ALFA roli a život s nimi není zrovna snadný, ale jako pracují, tak i milují: myslí i srdcem naplno!