Vejce sázená, míchaná, ztracená – nebo omeleta?

vejce

Proč kyberprostor internetu zaplevelovat postupy, které každý zná? To jsme si říkali, když nás napadlo umístit sem recept na to, jak uvařit vajíčko. Takovou prkotinu přece zvládne každý! Alespoň jsme postup spojili s veskrze jarním tématem pletení pampeliškových věnečků – ZDE, což už každý nedělal. A lidi na to klikali. Protože je příznivců pampeliškových slavností v poměru k pojídačům vajec ovšem nemnoho, rozšiřujeme nabídku o další jednoduché recepty – ztracená vejce, omeletu, míchanici a volská oka.

Míchaná vajíčka v papriceZ vlastní zkušenosti totiž víme, jak magicky zotročujícího sluhu internet představuje. I stokrát opakované kuchařské postupy si před přípravou jídel na něm zopakujeme. Říkáme si, že třeba se to dá udělat jinak, rychleji, snáz. Většinou nedá, ale stejně nejsme zklamáni. Uklidní nás, že si recept pamatujeme dobře. Všechno je hned jasné jako Kolumbovo vejce. Pod tímto titulkem jsme ZDE psali o jiné banalitě – totiž jak poznat vařené vejce od syrového a jak to natvrdo vařené zbavit skořápky.

Jak rozklepnout vejce

Obecně platí, že v kuchyni, pokud si můžeme vybrat, nepoužíváme vejce přímo z pod slepice nebo prostě čerstvá. Nešla by dobře loupat. Vajíčka z lednice necháme odstát, aby získala pokojovou teplotu. A začneme akcí nejjednodušší – rychlým a efektivním rozklepnutím syrového vajíčka. A jde to dokonce jednou rukou! Popis není složitý, provedení (alespoň pro nás) ano, nejspíš máme krátké a určitě neobratné prsty, ostatně ani hrát na housle neumíme. Takže – ukazovákem jistíte vejce na vrcholu, v polovině vejce držíte palcem a prostředníkem, prsteník a malíček jistí vejce dole. Po naklepnutí pohybem ukazováčku obě poloviny vajíčka oddělíme a jeho obsah vyklouzne na pánev. Bohužel, neumíme to. Ale něco jsme se přece jen naučili. Dřív jsme vajíčka tloukli o kraj hrnce nebo mísy, případně naklepli nožem. Bílek se se žloutkem často smísil. Když ale vejcem klepnete o podložku a povolenou skořápku oddělíte nehty palců, jde to taky a bílek a žloutek zůstanou zvlášť.

Sázená vejce

sázená vejceNově nabytou dovednost uplatníme při přípravě sázených vajec vcelku trefně zvaných volská oka. Fungují jako teplá příloha třeba k čočce a někdo je rád studená na krajíci chleba. Pracujeme s tukem rozehřátým na pánvi. Vyklepneme na ni vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený. Jakmile okraje „oka“ začnou být křupavé, stáhneme na nízkou teplotu. Pánvičku něčím přiklopíme na půl minuty, během které se povrch zatáhne. Vnitřek žloutku ovšem zůstane měkký. Na závěr osolíme a opepříme.

Míchaná vajíčka

1. Vajíčka rozklepneme do misky, v níž je našleháme, abychom do nich dostali vzduch. Uděláme to až bezprostředně před přípravou, jinak by z nich vzduch zase vyprchal.
2. Přidejte k nim trochu másla. I jeho prostřednictvím se jídlo stane nadýchanější. Lze přidat i lžičku husté smetany, alternativně na jedno vejce lžičku sodovky.
3. Nalijeme na pánev a zahříváme pomalu. Když se obsah začne lehce propojovat, plotnu vypneme a necháváme vejce dojít. Průběžně mícháme.
4. Dopředu jsme vejce nesolily, protože by pustily moc vody. Teď je dochutíme tím (sůl, pepř, muškátový květ, bylinky), co má kdo rád. Vejce na cibulce vléváme na zesklovatělou pokrájenou cibuli. Podobně to činíme s osmaženou slaninou nebo kostičkami salámu. A tak podobně. Servírujeme zpravidla teplé.

Ztracená vejce

ztracená vejceKouzlo ztracených a znovu nalezených vajec je v tom, že se vlastně jedná o vejce naměkko uvařené ovšem bez skořápky. Jako taková se přidávají do omáčky nebo ozdobí třeba salát. Po rozříznutí se z nich vylije jen slabě vařený žloutek, což vypadá skvěle a taky tak chutná. Ztracená vejce vaříme tři minuty v kastrůlku, do kterého jsme přidali trochu octa. Nebo je vyklepneme do misky s octem a teprve pak do vroucí vody. Výhodnější je větší průměr hrnce, protože než vejce hodíme do vody, měli bychom v něm vytvořit vír. Voda by neměla vřít divoce, stačí, pokud bude ode dna tu a tam pouštět bublinky – tak asi pětaosmdesát stupňů. Pokud se nám podaří třeba lžící vejce umístit doprostřed víru, mělo by být dokonale kulaté, mimo střed se bílek rozvine jako ocas komety. Hotové by mělo být za tři minuty. Pokud jich děláme víc, odkládáme je postupně do mísy se studenou vodou tak, aby nám žloutky uvnitř neztuhly.

A nakonec omeleta

Vejce našleháme jako na míchanici, v tomto případě ale hned osolíme a opepříme. Dobře rozpálíme pánev. Vlijeme vajíčka, přidáme náplň a omeletu v půli přeložíme. Nepečeme dlouho aby moc nevyschla. Úplně na závěr ji lehce potřeme máslem.

P.S. *** Protože ale téma přípravy a pojídání vajec představuje bezmála nekonečný příběh, o tom, co si počít s jejich nadmírou – v tomto případě těch natvrdo po velikonoční koledě a hodování – jsme psali ZDE.




Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ochrana proti spamovým robotům