Špagetová dýně

Špagetová dýně (Vegetable Spaghetti) patří k původním druhům, které pocházejí z amerického kontinentu. Její zvláštností je, že se po tepelném zpracování rozpadá na jemná vlákna, které vypadají jako špagety. Tento druh se obecně považuje za jednu z nejchutnějších dýní. Po dozrání je žlutá, nebo žlutozeleně žíhaná. Obvykle je podlouhlá a měří okolo 30 cm. Dobře uskladněná vydrží více než půl roku, některé zdroje uvádějí až rok.

(2014) *** Špagetovou dýni vaříme buď vcelku s tím, že ji na několika místech dobře propíchneme vidličkou, nebo rozkrojíme na půl. Doba varu trvá přibližně půl hodiny, záleží na velikosti. Další možné tepelné zpracování je, že dýni upečeme v troubě: omyjeme ji a podélně rozpůlíme, podložíme papírem na pečení a položíme řezem dolů. Nastavíme 180 °C pokud možno v horkovzdušném programu.

Po uvaření

Poté, pokud jsme tak již neučinili před vařením či pečením, lžící odstraníme semínka. Ta propláchneme a usušíme k dalšímu zpracování. Dužinu z vařené dýně vytrháváme vidličkou – sama se rozpadne na „špagety“. S těmi pak dále pracujeme. Špagetová dýně je vhodná jako samostatná příloha k masu, ochutit ji můžeme osmaženou cibulkou a kořením podle vlastního výběru. Vynikající je špagetová dýně podle následujícího receptu:

Zapečená špagetová dýně s pórkem

Potřebujeme: špagetovou dýni, velký pór, 250 ml smetany, 150 g strouhaného sýra (eidam, moravský bochník aj.), drcené barevné pepře, sůl, 100 g másla.

1. Špagetovou dýni podélně přeřízneme, vybereme semínka a obě poloviny vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou, kde je asi 30 minut vaříme.

2. Na pánvi rozehřejeme máslo (lze i olej se lžičkou másla pro zlepšení chutě) a doměkka v něm podusíme na kolečka nakrájený, mírně osolený pór, který jsme předem očistili.

3. Vidličkou vytrháme veškerou dužinu z dýně, vkládáme ji do pekáčku nebo zapékací misky.

4. Dýňové špagety smícháme s podušeným pórkem i s máslem, osolíme, okořeníme a zalijeme smetanou.

5. Nakonec zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby o teplotě asi 200 °C. Pečeme, dokud se nevytvoří zlatavá sýrová krusta.

6. Podáváme jako samostatný pokrm nebo s bramborem.

Moučník ze špagetové dýně

Špagetovou dýni můžeme připravit i jako sladký moučník, a to například ve formě řezů s čokoládovou polevou. A to zejména, pokud dýně z předchozího receptu byla velká a my z ní odebrali dva hrnky dužiny právě pro následující recept:

Ingredience: 2 hrnky dužiny z vařené špagetové dýně, 2 hrnky polohrubé mouky, 3 velká vejce, 3/4 hrnku cukru (krystal nebo krupice), 3/4 hrnku rozpuštěné Hery, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, čokoládová poleva, dále můžeme přidat hrst různých oříšků, polovinu hořké čokolády rozlámané na kousky a na polevu kokosovou moučku.

Postup:

1. Utřeme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem.

2. Přidáme dýňovou dužinu, mouku s práškem do pečiva, mléko a Heru. Pečlivě mícháme.

3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta.

4. Můžeme, ale nemusíme, přidat oříšky, čokoládu, rozinky či kousky kandovaného ovoce.

5. Vymažeme a moukou vysypeme pekáček nebo koláčovou formu a těsto do ní nalijeme.

6. Pečeme v troubě horké asi 180 °C asi 40 minut (podle výšky těsta). Zda je moučník hotov, poznáme podle toho, že špejle zapíchnutá do koláče zůstane po vytažení čistá.

7. Koláč necháme vychladnout.

8. Podle návodu rozpustíme čokoládovou polevu. Dobře to jde v mikrovlnce. Rozlijeme ji a rozetřeme po povrchu koláče. Ještě než ztuhne, posypeme ji kokosovou moučkou.

9. Zahřátým nožem koláč nakrájíme na stejnoměrné kostky a zcela vychladlý podáváme.

Jak podivuhodná špagetice roste

Špagetová dýně se sice při vaření chová velmi originálně, ale pěstuje se v podstatě jako jiné dýně. Kolem sebe potřebuje metrový kruh, aby se měla kam plazit, a půdu dobře vyhnojenou a nasluněnou. Ráda dost vody – ale ne na listech, i zrající plody je lépe podložit slámou nebo posekanou travou. Ráda se pne. Netrpěliví si semínka vysadí do substrátu doma nebo ve skleníku v dubnu a po zmrzlých přepíchají sazenice na záhon. Trpěliví semínka v květnu vysejí rovnou na záhon, a když je budou hlídat před plevelem, dýně své předpěstované druhy rychle doženou. Sklízet budeme od září do listopadu asi tak do tří dýní z keříku. Kdo ochutnal, jistě si nezapomene schovat boubelatá semínka na příští jaro!

Tip

Pravda, více jsou u nás známé  klasické dýně. V rámci halloweenského bláznění se jich zkonzumuje spousta. Co si tak upéct americký dýňový koláč (pumpkin pie) a nebo z dýně hokkaido zkusit nepřekonatelnou dýňovou polévku? Chutnají totiž kdykoliv… Při výrobě strašidelných dýňových luceren nám dřeně z plodů vznikne spousta.